Μαγνησία

Δύο σύγχρονα εργαλεία μετρήσεων και αναλύσεων για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στο Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά πρόγραμμα σε συνεργασία  με το πιστοποιημένο Εργαστήριο του ΑΠΘ και επιστρατεύει διεθνώς πιστοποιημένες μεθόδους  που εφαρμόζουν την τεχνική της ολφακτομετρίας.

Δύο σύγχρονα εργαλεία χρησιμοποιεί  άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξαντλώντας  κάθε δυνατή  επιστημονική μέθοδο, σε διεθνές επίπεδο,  προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την δυσοσμία στην πόλη του Βόλου.

Σε  ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της  Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,  υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στην οποία συμμετείχαν   η αντιπεριφερειάρχης Δ. Κολυνδρίνη, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, επικεφαλής του αρμόδιου εργαστηρίου Χημείας του Πανεπιστημίου κ. Σαμαρά ,  επιθεωρήτριες  Περιβάλλοντος από τη Βόρεια Ελλάδα με εμπειρία στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων, στελέχη του ΚΕΠΕ και υπηρεσιών Ανάπτυξης,  Περιβάλλοντος  και Υγείας,  αποφασίστηκαν τα εξής:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  προχωρά: στην τοποθέτηση  δειγματοληπτών  στην πόλη του Βόλου, στα σημεία που εντοπίζονται οι οσμές και σε  πρόγραμμα χημικών αναλύσεων του αέρα για περίπου 100 ύποπτες χημικές ενώσεις. Οι δειγματοληψίες θα διαρκέσουν  για 12 μήνες ενώ  στους πρώτους 6 μήνες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο μπορούν να εξαχθούν  τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Κατά το ίδιο  διάστημα ,   τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενα στο τα κλιμάκια της Β. Ελλάδας  προχωρούν σε ευρύ πρόγραμμα δειγματοληψιών σε εργοστάσια που θεωρούνται πιθανοί ρυπαντές.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ακόμη παγκοσμίως αναγνωρισμένο  επιστημονικό εργαλείο,  την πρακτική της ολφακτομετρίας.  Εμπειρογνώμονες παίρνουν δείγματα αέρα με  vacuum,  προβαίνουν σε χημικές αναλύσεις  και  ταυτοποιούν τις οσμές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο διάστημα, δύο  περίπου μηνών. Συγκεκριμένα η ανάλυση με ολφακτομετρία περιλαμβάνει ένταση οσμής, μονάδες οσμής, ενώ συνδυάζεται με μετεωρολογικά δεδομένα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και νέοι μετρητές στο Βόλο και σε όλη τη Θεσσαλία

Ο κ. Αγοραστός παράλληλα έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να ετοιμάσουν πρόγραμμα αγοράς και τοποθέτησης και νέων μετρητών αέριας ρύπανσης. Συγκεκριμένα στο Βόλο θα τοποθετηθούν 2 ακόμη μετρητές –οπότε συνολικά θα λειτουργούν τρείς – και από ένας σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Το κόστος για καθένα από τους μετρητές ανέρχεται σε 100.000 ευρώ  ενώ το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν  ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα της δυσοσμίας στο Βόλο με τον αρμόδιο  Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη.