Διατροφή

7 υπερτροφές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού

Μετά από μια μακρά περίοδο διατροφικών ατασθαλιών, ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας για μπείτε σε πρόγραμμα και να χάσετε τα περιττά κιλά του καλοκαιριού.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου. Περιέχουν επίσης λίγες θερμίδες και η κατανάλωσή τους προστατεύει αποτελεσματικά από την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Δείτε 7 υπερτροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού.

  • Μήλα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους διευκολύνει την πέψη. Περιέχουν επίσης κουερσετίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών, που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και περιορίζουν τη δράση ισταμίνης, μιας αζωτούχου οργανικής ένωσης που εμπλέκεται στην τοπική ανοσολογική απόκριση.
  • Αχλάδια: Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ η κατανάλωση αχλαδιών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες.
  • Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής.
  • Παντζάρια: Είτε μιλάμε για τα φύλλα, είτε για το βολβό το παντζάρι συνολικά είναι ένα λαχανικό υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C.
  • Ρόδι: Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Μελέτες αναφέρουν ότι το ρόδι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην επανόρθωση των μυών μετά την άσκηση.
  • Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Περιέχει επίσης θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες.
  • Λαχανάκια Βρυξελλών: Έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Κ που βελτιώνει την υγεία των οστών και εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

 

Πηγή: Reader’s Digest