Γυναίκα

Τι λέει το χρώμα της περιόδου σου για την υγεία σου;

Η περίοδος σύμφωνα με τις νέες έρευνες των γυναικολόγων, πρέπει να συνυπολογίζεται όταν γίνεται ένας γενικός έλεγχος της υγείας των γυναικών, όπως για παράδειγμα συνυπολογίζεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς. Τα σωστά επίπεδα ορμονών είναι υπεύθυνα και επηρεάζουν αρκετές λειτουργίες του οργανισμού ακόμα και εκτός του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ένας βασικός οδηγός θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις νωρίς τα πιθανά προβλήματα και να ζητήσεις βοήθεια από τον γυναικολόγο σου που είναι και ο μόνος αρμόδιος για να κάνει διάγνωση και θεραπεία.

Νο 1- Χρώμα ροζ με διαφάνεια
Αν η περίοδος σου είναι πολύ αραιή στην πυκνότητα της και θυμίζει σαν αραιωμένο αίμα με νερό, συνήθως δηλώνει μία σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου ή γενικά μία διατροφική ανεπάρκεια. Αν υπάρχει επανάληψη αυτής της κατάστασης παραπάνω από 2-3 κύκλους πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

Νο 2- Χρώμα απαλό ροζ με συνεχή υφή
Ενδέχεται να έχεις χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Γεγονός που όταν εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό, όταν εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες αποτελεί πρόβλημα και οι βασικές αιτίες είναι: κακή διατροφή, υπερβολική άσκηση, χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα ή ακόμα και ασθένειες και σύνδρομα που καθυστερούν τη φυσιολογική ανάπτυξη. Εφόσον το σύμπτωμα δεν είναι μέρος παθολογίας που είσαι ήδη ενήμερη, συνιστάται να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών με καλά λιπαρά και να μειωθεί η επίπονη άσκηση. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων είναι υπεύθυνα για προβλήματα στην ωορρηξία και στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Νο 3- Σκούρο καφέ
Το χρώμα που πολλές φορές μπορεί να σε κάνει να ανησυχήσεις αρκετά! Ωστόσο είναι φυσιολογικό και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία στους ιατρούς παρόλο που οι γυναικολόγοι δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για τα αίτια. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως οφείλεται στην αργή ροή του αίματος και την οξείδωση του, ή είναι αίμα και επένδυση της μήτρας που δεν απορρίφθηκαν σε προηγούμενες περιόδους.

Νο 4- Σκούρο καφέ με θρόμβους (κομματάκια)
Αν είναι αραιή η εμφάνιση τους και υποχωρήσει γρήγορα το σύμπτωμα, τότε αιτιολογείται όπως το Νο 3. Αν επαναλαμβάνεται σε αρκετούς κύκλους, τότε συνήθως δηλώνει χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή γενικότερα μία ορμονική ανισορροπία. Πάλι η διατροφή είναι παράγοντας που συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. Προτείνεται μείωση των τροφών που έχουν ζάχαρη καθώς και των γαλακτοκομικών.

Νο 5- Σκούρο καφέ με γκρι
Αν δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, τότε δηλώνει κάποια μόλυνση ή κάποιο σεξουαλικό νόσημα. Συνήθως συνοδεύεται με άσχημη οσμή. Είναι όμως σύμπτωμα που πρέπει να σε οδηγήσει επειγόντως στον γιατρό σου.

Νο 6- Ζωηρό κόκκινο
Γενικά το καθαρό κόκκινο αίμα χαρακτηρίζει την καλή λειτουργία του σώματος, ισορροπία ορμονών και έναν υγιή οργανισμό! Ωστόσο κάθε γυναίκα είναι μοναδική! Το ίδιο και ό,τι αφορά το σώμα της! Με το κύπελο περιόδου έχεις πάντα τη δυνατότητα να ελέγχεις την εικόνα των υγρών της περιόδου με το καλύτερο τρόπο. Είναι ένα ακόμα από τα πολλά πλεονεκτήματα του!

Εάν η ροή σου είναι πολύ έντονη
Οι λέξεις “βαριά” ή “ελαφριά” σίγουρα αλλάζουν στη σημασία τους ανάλογα με το άτομο. Αν όμως η ροή σου διαρκεί περισσότερες από επτά ημέρες και πρέπει να αλλάζεις πολύ συχνά τη σερβιέτα ή το ταμπόν σου, υπάρχουν δύο πιθανότητες σύμφωνα με την Millheiser. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εκτός από το γεγονός ότι έχεις βαριά περίοδο. Από την άλλη, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, η αδενομύωση, τα ινομυώματα ή η νόσος Von Willebrand – μια διαταραχή αιμορραγίας που επιβραδύνει τη διαδικασία πήξης του αίματος και οδηγεί σε παρατεταμένη αιμορραγία.

Εάν έχεις πολύ επίπονες κράμπες. Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι ήπιες σε μερικές γυναίκες και έντονες σε άλλες – εξαρτάται από το άτομο. Όταν η μήτρα συστέλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, απελευθερώνει τις ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες – και όσο περισσότερες από αυτές απελευθερώνονται, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι κράμπες, εξηγεί η Millheiser.

Οι πραγματικά οδυνηρές κράμπες, θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπτωμα ενδομητρίωσης, και θα πρέπει να μιλήσεις με τον ή την γυναικολόγο σου.

Πηγή: womenonly.gr