Γιατροί, Διαιτολόγος, Διατροφή

Είναι τα ζυμαρικά υγιεινά;

✔️Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και είναι γνωστά για την ενέργεια που προσφέρουν στον οργανισμό.

✔️Περιέχουν γλουτένη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μόνο σε αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
✔️Περιέχουν σπουδαία θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και πρέπει να αποτελούν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, ιδανικά σε μορφή ολικής αλέσεως και φυσικά σε ελεγχόμενες ποσότητες ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου


➡️Ζυμαρικά ολικής αλέσεως:
✔️Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου. Επίσης οι φυτικές ίνες που περιέχουν , συμβάλλουν σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού. Ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.
✔️Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συγκεκριμένα Β1, Β2, Β3 και φυλλικό οξύ) που δεν υπάρχουν στα λευκά καθώς χάνονται κατά την επεξεργασία.
✔️Διατηρούν επίσης και μεγαλύτερο ποσοστό μετάλλων και ιχνοστοιχείων ( σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο).
✔️Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να προκαλούν πιο ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους. Αυτό τα καθιστά μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς.

?Χρειάζεται προσοχή στη σάλτσα (κρέμα γάλακτος, βούτυρο) με την οποία συνοδεύονται τα ζυμαρικά ώστε να μην αυξάνεται το θερμιδικό περιεχόμενο και η περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά .

 

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

Γεωργία Μαυρογιάννη

Παναγούλη 2, Λάρισα