Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να επεκτείνετε το μαγειρικό σας ρεπερτόριο.

Με τα καλύτερα συστατικά και τα τοπικά προϊόντα κοντά σας, το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να γίνετε περιπετειώδης με τα φρέσκα τρόφιμα. “Μιλήστε με μικροπωλητές, φέρτε κάτι στο σπίτι που συνήθως δεν θα αγοράζατε “, ενθαρρύνει τον κόσμο ο Carlene Thomas, ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος στο Leesburg της Βιρτζίνια. “Αυτό υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και τους παραγωγούς και παρέχει μια νέα εμπειρία (και θρεπτικά συστατικά!) για την οικογένειά σας.” Και μην σταματήσετε εκεί. Πειραματιστείτε με τις φρέσκες τροφές που αγοράζετε από το παντοπωλείο. Για παράδειγμα, ο Thomas λέει: “Αν αγαπάτε τη σαλάτα ζυμαρικών, δοκιμάστε ρεβίθια φακές ή οποιοδήποτε όσπριο για υψηλότερες επιλογές πρωτεϊνών.”

Πρωτεΐνη με λίγο κρέας

Οι μέρες είναι μεγάλες, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε – και θέλετε ένα γρήγορο δείπνο. Δεν υπάρχει λόγος να περιπλέξουμε τα πράγματα. “Αν ψάχνετε να απλοποιήσετε το δείπνο, δοκιμάστε μια πρωτεΐνη από λαχανικά που σερβίρονται όλα σε μια πιατέλα”, λέει ο Thomas. “Είτε πρόκειται για ένα ολόκληρο ψάρι, φέτες βόειου κρέατος είτε κοτόπουλο στη σχάρα, βρισκόταν σε μια μακρά πιατέλα και κορυφή με λαχανικά που ρίχτηκαν σε ένα βινεγκρέτ.” Ο Thomas λέει ότι μαζί με τη σύζυγό του χρησιμοποιούν σολομό με σύκο και βόειο κρέας με αγγούρι, κρεμμύδι και σπαράγγια.

Σαλάτα με σπόρους

Οι σαλάτες δημητριακών είναι εξαιρετικές, εκμεταλλευτείτε τα προϊόντα των αγροτών, λέει ο Leanne Ray, διαιτολόγος στο Ντένβερ. “Δοκιμάστε τα δημητριακά με καρυκεύματα ανακατεμένα με ψητά λαχανικά όπως κόκκινο πιπέρι και μελιτζάνα”, προτείνει. “Προσθέστε κατσικίσιο τυρί που τρώγεται μαζί με οποιαδήποτε φρέσκα βότανα και προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού.” Μια άλλη σαλάτα δημητριακών που είναι τέλεια για το καλοκαίρι, λέει η Jessica Levinson, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας ” 52-Week Planner “, είναι μια σαλάτα από καλαμπόκι, ντομάτα, μοτσαρέλα και τη βασίλισσα quinoa. “Πετάξτε φρέσκο  καλαμπόκι με ντομάτες, φρέσκο ​​βασιλικό, μπάλες μοτσαρέλας και μαγειρεμένο quinoa”, λέει. Προαιρετικά: “Προσθέστε μαύρα φασόλια για ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη”.

Καλοκαιρινά ρολά

Μερικές φορές δεν έχετε χρόνο να φάτε δείπνο κανονικά, με μαχαίρι και πιρούνι. Οι καλοκαιρινές μέρες είναι ιδανικές για να ετοιμάσετε ένα γρήγορο ρολό. “Τα καλοκαιρινά ρολά είναι το αγαπημένο μου”, λέει ο Ray. “Δεν απαιτείται μαγείρεμα, και μπορούν να προσαρμοστούν με βάση αυτά που έχετε στο ψυγείο.” Η πρότασή της; “Γεμίστε τα μία τορτίγια με τις προψημένες γαρίδες και τα αγαπημένα σας λαχανικά, στη συνέχεια τα τυλίγετε και τα σερβίρετε με μια απλή σπιτική σάλτσα ή μια σάλτσα από φυστίκι που αγοράσατε στο παντοπωλείο”.

Μικρό στήθος κοτόπουλου

Και πάλι, δεν είναι εύκολο να φτιάξετε μπιφτέκια, αλλά έχετε άλλες επιλογές. “Οτιδήποτε είναι σε μορφή σουβλακιού φωνάζει καλοκαίρι”, λέει ο Ray. Κατά γενικό κανόνα, συμβουλεύει τα τρόφιμα να τοποθετούνται σε ράβδο για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές επίπεδο ομοιότητας  ψησίματος και για να περιορίσετε την υπερβολική κατανάλωση. “Δοκιμάστε το στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο, κολίανδρο, σκόρδο και χυμό lime”, συνιστά, “στη συνέχεια, συνοδέψτε τα αγαπημένα σας εποχιακά λαχανικά”.

Ψάρια στη σχάρα

Ενώ κάνετε μια γαστρονομική περιήγηση στην περιοχή της Μεσογείου, μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε και άλλες πτυχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία διαθέτει παραδοσιακή υγιεινή διατροφή που είναι εξαιρετικά ευχάριστη για τον ουρανίσκο. “Ψήστε ψάρια ή πασπαλίστε διάφορα καρυκεύματα μέσα σε μια μαγειρική σακούλα για να σφραγίσετε τη γεύση, μια μέθοδο μαγειρέματος που ονομάζεται en papillote. “Ένα λευκό ψάρι με φρέσκα λαχανικά, φρέσκα βότανα και λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι θα σας κάνει να νιώσετε σα να βρίσκεστε σε ένα νησί του Αιγαίου”, λέει ο Levinson.

Δείπνο

Μετά από μία μεγάλη και γεμάτη καλοκαιρινή μέρα έχετε ανάγκη να φάτε κάτι – οτιδήποτε – στο τραπέζι. “Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, ένα σνακ δημητριακών για δείπνο μπορεί να σας σώσει”, λέει ο Ray. Ο αγαπημένος συνδυασμός του είναι το burrata, ένα απαλό φρέσκο ​​ιταλικό τυρί, “ζευγαρωμένο με φέτες ντομάτας, γαλλικό ψωμί και ένα κρύο ποτήρι ροζέ κρασί. Μερικές φορές τα πιο απλά γεύματα είναι τα πιο αξιομνημόνευτα. ”