ΠΑΙΔΙ

Τα πρώτα βήματα του μωρού- Tips για να το βοηθήσετε από τον 4ο κιόλας μήνα

Τα πρώτα βηματα του μωρού είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του μωρού σας τον πρώτο χρόνο ζωής του. Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

Από τον 4ο μέχρι και περίπου τον 15ο μήνα της ζωής του το μωρό σας σταδιακά θα μάθει να κάθεται μόνο του, μετά να μπουσουλάει, να σηκώνεται και τέλος να κάνει μόνο του τα πρώτα του βήματα. Το διάστημα αυτό είναι σημαντικό να είστε δίπλα στο παιδί σας, να το εμψυχώνετε και να κάνετε πιο ομαλή και πιο ευχάριστη τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο.

Στάδιο #1 – Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Στην ηλικία των 4-7 μηνών το μωρό σας θα μάθει να κάθεται μόνο του και αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να μάθει να περπατάει. Με το να κάθεται μόνο του, δυναμώνει τους μυς του και αποκτά καλύτερο έλεγχο του σώματός του.

Στάδιο #2 – Το μπουσούλημα

Το μπουσούλημα ξεκινάει από τον 7ο μήνα και είναι πολύ σημαντικό για τα μωρά γιατί μέσω αυτού μαθαίνουν να συγχρονίζουν τα χέρια με τα πόδια τους.

Στάδιο #3 – Σηκώνεται μόνο του, αλλά στέκεται με τη δική σας βοήθεια.

Από τον 8ο μήνα και έπειτα το μωρό σας θα μπορεί να σταθεί όρθιο με τη δική σας όμως βοήθεια ή εάν κρατιέται από κάποιο έπιπλο ή άλλη επιφάνεια. Ένα στάδιο πολύ σημαντικό λίγο πριν κάνει τα πρώτα του βήματα κατά το οποίο μαθαίνει να ισορροπεί.

Στάδιο #4 – Τα πρώτα βήματα

Στον 9ο με 10ο μήνα το μωρό σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα αλλά με τη δική σας βοήθεια. Έπειτα, η ανάγκη του να ανακαλύψει τον κόσμο το κάνει να μετακινείται στο σπίτι ακουμπώντας στα έπιπλα ή σε άλλες επιφάνειες. Σταδιακά θα μάθει να στέκεται μόνο του και κάπου εκεί, από τον 12ο μήνα και έπειτα κάποια στιγμή θα το δείτε ενώ στέκεται, τσουπ, ξαφνικά να κάνει το πρώτο του βήμα! Μία στιγμή που θα θυμάστε για μία ζωή.

Αυτά είναι διάφορα στάδια από τα οποία θα περάσει το μωρό σας από τον 4ο μέχρι και τον 15ο μήνα. Πώς μπορείτε όμως να συμβάλετε εσείς σε αυτά;

  1. Όταν το μωρό σας θα μάθει να κάθεται μόνο του, καθίστε δίπλα του και πάρτε μία μπάλα την οποία θα κουνάτε μπρος και πίσω. Παρακινήστε το μωρό σας να κάνει το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο θα γυμνάσει τους μυς του σώματός του.
  2. Όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει, παρακινήστε το να πηγαίνει από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Έτσι, θα δουλέψει καλά τα χέρια και τα πόδια του και θα μάθει να τα συγχρονίζει.
  3. Έφτασε η στιγμή που το μωρό σας έμαθε να στέκεται μόνο του όρθιο; Βοηθήστε το να σηκωθεί και δείξτε του πώς να λυγίζει τα γόνατά του για να μπορεί να κάθεται πάλι χωρίς να πέφτει.
  4. Σε αυτό το σημείο είναι επίσης σημαντικό να εμψυχώνεται το μικρό σας και να του δίνετε τη δύναμη και την ώθηση να προσπαθεί.
  5. Όταν το μωρό σας αρχίζει και μαθαίνει να ισορροπεί, μετατρέψτε την ισορροπία σε παιχνίδι. Βοηθήστε το μικρό σας να σηκωθεί και έπειτα παρακινήστε το μείνει μόνο του όρθιο για όσο περισσότερο μπορεί. Μετά από κάθε προσπάθεια, επιβραβεύστε το και έπειτα από λίγο προσπαθήστε ξανά.
  6. Όταν το μωρό σας είναι πια έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα, πιάστε τα χεράκια του και καθοδηγήστε το προς το μέρος που θέλετε να πάτε. Εάν νιώθετε ότι έχει βρει την ισορροπία του, αφήστε σιγά σιγά τα χεράκια του και αφήστε το να περπατήσει μόνο του.
  7. Μπορεί να έχει κάνει τα πρώτα του βηματάκια, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Παρακινήστε το να περπατάει σιγά μέχρι να εξοικειωθεί τελείως με το περπάτημα.

 

Πηγή: mothersblog.gr