Γιατροί, Μαγνησία, Πλαστικός Χειρουργός

Λιποαναρρόφηση – Ο Βόλος πρωτοπορεί στην πλαστική χειρουργική

Πάτσης Κωνσταντίνος

Πλαστικός Χειρουργός

Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική

Bόλος  : Κ. Καρτάλη 172

Αθήνα : Γρανικού 5, Μαρούσι         

Τ. 2421-404084 – info@drpatsis.gr

www.drpatsis.com

 

     Για πρώτη φορά στην πόλη του Βόλου  και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης πραγματοποιείται με τη συνδρομή υψηλής ιατρικής – διεγχειρητικής τεχνολογίας σύμφωνα με τα πλέον πρωτοποριακά πρωτόκολλα πλαστικής χειρουργικής , επιτυγχάνοντας αποτελέσματα αδιανόητα με τις έως τώρα γνωστές τεχνικές.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, που στόχο έχει τη σμίλευση της σιλουέτας, τη μείωση του τοπικού επίμονου λίπους και την απόδοση ενός πιο αρμονικού σχήματος των περιοχών προς επέμβαση. Απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες που επιθυμούν να απαλλαγούν από το περιττό λίπος, μόνιμα και στο μέγιστο βαθμό.

Οι περιοχές που επωφελούνται της λιποαναρρόφησης , είναι η κοιλιά, τα πλαινά ψωμάκια, οι γοφοί, οι γλουτοί , η εσωτερική επιφάνεια των μηρών και των γονάτων, το στήθος (συνήθως το αντρικό) , τα μπράτσα, οι γάμπες, οι αστράγαλοι και το προγούλι. Σπανιότερα η πλάτη, ο αυχένας ή άλλες περιοχές.

Οι κλασσικές τεχνικές υπόκεινται σε περιορισμούς όπως το χαμηλό όριο στην ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί, η επίπονη και μακρόχρονη ανάρρωση, η περιορισμένη αποτελεσματικότητα και το αναπόφευκτο «κρέμασμα» των περιοχών μετά το «άδειασμα» από το λιπώδες περιεχόμενο.

Η εξέλιξη στον τομέα της λιποαναρρόφησης ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λίγα χρόνια πρίν, με τον εμπλουτισμό της κλασσικής τεχνικής (Suction Assisted Lipoplasty –SAL)  με διεγχειρητικούς υπερήχους που προκαλούν τη  γαλακτωματοποίηση του λίπους και προάγουν τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου με επακόλουθη θεαματική σύσφιξη των ιστών. Η μέθοδος (Ultrasound Assisted Lipoplasty – UAL) εδραιώθηκε βιβλιογραφικά μέσα από μελέτες παγκοσμίου βεληνεκούς και εξαπλώθηκε στις μητροπόλεις της Πλαστικής χειρουργικής διεθνώς όπου και κυριάρχησε.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της UAL, είναι η αναρρόφηση της μέγιστης ποσότητας λίπους, η ελάχιστα τραυματική διαδικασία, η άμεση και ανώδυνη ανάρρωση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η κατά 45% αύξηση παραγωγής κολλαγόνου περιοχικά, μέσω ελεγχόμενης θερμοδιέγερσης των ιστών,  προκαλεί τη μέγιστη σύσφιξη εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες «κρεμάσματος» ακόμα και σε περιπτώσεις που μέχρι πρότινος δεν ήταν κατάλληλες για λιποαναρρόφηση.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, η μέθοδος αναισθησίας μπορεί να ποικίλει από απλή τοπική , τοπική με μέθη, περιοχική ή γενική αναισθησία. Η νοσηλεία, είναι από μηδενική έως 24ώρη και εξαρτάται από την αρχική κλινική εικόνα και το συνολικό όγκο λίπους που θα αναρροφηθεί. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και επιτρέπει την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα (από λίγη ώρα έως δύο ημέρες)

Στην Ελλάδα, η μέθοδος λιποαναρρόφησης με διεγχειρητικούς υπερήχους είναι εντελώς νέα .

   Στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, πραγματοποιούμε την λιποαναρρόφηση με υπερήχους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με εξειδικευμένο εξοπλισμό (ψηφιακή αντλία διήθησης, διεγχειρητική συσκευή υπερήχων, ειδικές κάνουλες σμίλευσης σώματος, κλειστό κύκλωμα λιποανακύκλωσης & λιπομεταφοράς) πρωτοπορώντας πανελλαδικά και επιτυγχάνοντας αποτελέσματα που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του περιττού λίπους.

Ως σήμερα, αντιμετωπίστηκαν περιπτώσεις που αναρροφήθηκαν ποσότητες λίπους ενός, δύο ή και τριών λίτρων, με ολιγόωρη νοσηλεία και αμεσότατη επιστροφή στην καθημερινότητα. Ξεχωριστή θέση έχουν οι επεμβάσεις λιποαναρρόφησης με αφαίρεση ποσότητας μεγαλύτερης των έξι (6 λίτρων) ,οι αποκαλούμενες Mega-λιποαναρροφήσεις,  οι οποίες μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια για τον ασθενή αλλά και χωρίς να προσεγγίζουν τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου. Επίσης, η λιποαναρρόφηση με υπερήχους είναι η απόλυτη μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία της νόσου του λιποιδήματος , της γυναικομαστίας και για τις περιπτώσεις που υποβάλλονται για δεύτερη φορά σε λιποαναρρόφηση στην ίδια περιοχή.

Φυσικά, πέραν των θεαματικών αλλαγών στη σιλουέτα που εξασφαλίζει, η UAL τεχνική είναι η μοναδική τεχνική που σμιλεύει τους κοιλιακούς μύες και δίνει εικόνα «εκγυμνασμένου» σε ανατομικές περιοχές.

Χάρη στον ολοκληρωμένο εξοπλισμό , είναι δυνατή η λιπογλυπτική.  Η ποιότητα του αναρροφημένου λίπους είναι εξαιρετική, καθώς οι κάνουλες υπερήχων είναι ατραυματικές προς τα λιποκύτταρα. Επίσης το κλειστό κύκλωμα λιποαποθήκευσης και λιπομεταφοράς, ,με ειδικό κάδο συλλογής και διαχωρισμού, εξασφαλίζει την πλήρη απομόνωση του λίπους από κάθε παράγοντα και από τον ατμοσφαιρικό αέρα τόσο κατά τη λήψη όσο και κατά την έγχυση στη νέα περιοχή. Έτσι, αν πχ το λίπος που αναρροφήθηκε από την κοιλιακή χώρα, «μεταμοσχευθεί» στο στήθος ή τους γλουτούς  για τη διενέργεια αυξητικής στήθους ή γλουτών, (διαδικασία που ονομάζεται λιπογλυπτική), εξασφαλίζουμε  τη μέγιστη διάρκεια στο χρόνο (λόγω της  ατραυματικής λήψης του λίπους) και φυσικά την απόλυτη ασφάλεια (λόγω του κλειστού κυκλώματος επεξεργασίας) σύμφωνα με τις διεθνώς ισχύουσες κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες .

H νέα τεχνολογία διεγχειρητικών υπερήχων έδωσε στην κλασσική μέθοδο την απαραίτητη ώθηση για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που μέχρι «χθές» θεωρούνταν ακατόρθωτα.

Η συνεχής εκπαίδευση, ο ιδιόκτητος εξοπλισμός (ενός εκ των δύο τέτοιων ιατρικών μηχανημάτων διεγχειρητικών υπερήχων που υπάρχουν στην Ελλάδα ), η επιλεγμένη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα συνεργατών  και η εμπειρία στη συγκεκριμένη τεχνική οδηγούν την επέμβαση της λιποαναρρόφησης στην περιοχή μας σε ανώτερο επίπεδο, όπως ακριβώς στα μεγαλύτερα κέντρα πλαστικής χειρουργικής ανά τον κόσμο.