Ειδήσεις

Rene Favaloro: Τι αξίζει να μάθετε για τον καρδιοχειρουργό που τιμάει η Google με doodle

Ο δρ Rene Favaloro (πλήρες όνομα René Gerónimo Favaloro) ήταν ένας διάσημος καρδιοχειρουργός από την Αργεντινή, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη διεξαγωγή της πρώτης προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που εφηύρε ο ίδιος.

Ο Rene Favaloro ήταν, επίσης, ο πρώτος χειρουργός στην Αργεντινή που έκανε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς.

Υπήρξε μια ιδιαίτερα εξέχουσα προσωπικότητα στην ιατρική κοινότητα της Αργεντινής. Ίδρυσε το διάσημο Favaloro Foundation στην Αργεντινή, αφιερωμένο στην ιατρική έρευνα και τη διδασκαλία της ιατρικής. Αφού πέρασε πολλά χρόνια εργαζόμενος στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν επέστρεψε στην Αργεντινή συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε ίδρυμα παρόμοιας αριστείας με την κλινική του Cleveland. Ως εκ τούτου, με τη βοήθεια πολλών συνεργατών, ίδρυσε τελικά το Ίδρυμα Favaloro το 1975. Εκεί εκπαιδεύτηκαν πάνω από 450 καρδιοχειρουργοί όχι μόνο από όλη την Αργεντινή, αλλά και από όλη την Αμερική. Ο Rene Favaloro ανησυχούσε βαθύτατα για τη δημόσια υγεία και, μαζί με τον αδελφό του, κατέβαλε πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, η οποία περιελάμβανε την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και νοσοκόμων του δημοσίου.

Rene Favaloro: Ποδόσφαιρο, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και σπουδές

  • Ο Rene Favaloro γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1923 στην La Plata, πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Ο πατέρας του ήταν ο Juan B. Favaloro, ξυλουργός, και η μητέρα του ήταν η Ida Y. Raffaelli, μοδίστρα. Είχε έναν αδελφό, ο οποίος επίσης έγινε χειρουργός.
  • Από νεαρή ηλικία ο Rene Favaloro είχε πάθος για το ποδόσφαιρο, αν και ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει καριέρα σε αυτό. Ήταν ένας θείος του, γιατρός, ο οποίος τον ενέπνευσε σε νεαρή ηλικία να γίνει κι εκείνος γιατρός.
  • Το 1941 πήρε το πτυχίο του από το Εθνικό Κολλέγιο Rafael Hernández, ενώ στη συνέχεια κατετάγη στον στρατό της Αργεντινής για να υπηρετήσει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελείωσε την θητεία του ως υπολοχαγός το 1945 και αμέσως συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της La Plata. Πήρε το δεύτερο πτυχίο του το 1949 και μετά προσελήφθη στο Πολυκλινικό Νοσοκομείο της πόλης για το «αγροτικό» του.

Rene Favaloro: Σημαντικές στιγμές στην πορεία της ζωής του

  • Ο Rene Favaloro μετακόμισε στο Jacinto Arauz, ένα φτωχό χωριό που βρίσκεται περίπου 300 μίλια μακριά από την La Plata, για να πάρει τη θέση ενός ντόπιου χειρουργού που είχε αρρωστήσει. Σύντομα το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της καρδιοχειρουργικής επιστήμης και των χειρουργικών επεμβάσεων στον θώρακα.
  • Το 1967, ο Rene Favaloro πραγματοποίησε καρδιακή παράκαμψη (bypass) σε μια 51χρονη γυναίκα. Αν και δύο άλλοι χειρούργοι είχαν πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις παράκαμψης καρδιάς νωρίτερα, καμία από αυτές δεν είχε αναφερθεί σε ιατρικό περιοδικό. Έτσι, η χειρουργική επέμβαση του Favaloro έγινε η πρώτη προγραμματισμένη χειρουργική παράκαμψη καρδιάς που καταγράφηκε σε επιστημονικό περιοδικό.

  • Η τεχνική του Rene Favaloro περιλάμβανε την πρώτη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας και στη συνέχεια την λήψη ενός τμήματος φλέβας από το πόδι του ασθενούς. Ακολούθως, το ένα άκρο συνδεόταν με ράμματα στην αορτή, ενώ το άλλο άκρο ήταν συνδεδεμένο στην αποκλεισμένη αρτηρία. Αυτή η τεχνική, η οποία αποτέλεσε το θεμέλιο της καριέρας του Favaloro, έγινε αρκετά διάσημη και μέσα σε ένα χρόνο, μόνο στην κλινική Cleveland, πραγματοποιήθηκαν 171 χειρουργικές επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο. Αργότερα, διαδόθηκε ως η στάνταρ διαδικασία για χειρουργικές επεμβάσεις παράκαμψης καρδιάς (bypass).
  • Ο Rene Favaloro πραγματοποίησε πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις παράκαμψης για φτωχούς ασθενείς, αν και το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ένιωσε ότι γι’ αυτόν, ήταν μια ηθική υποχρέωση.

  • Έγραψε πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το βιβλίο «Surgical Treatment of Coronary Arteriosclerosis» (Χειρουργική Θεραπεία της Στεφανιαίας Αρτηριοσκλήρυνσης) θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα συγγράμματά του. Αυτό το βιβλίο επικεντρώνεται στη διάσημη τεχνική που εφηύρε ο ίδιος για χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς.
  • Το βιβλίο «Memories of a Rural Doctor» (Αναμνήσεις ενός Αγροτικού Γιατρού) ήταν ένα ακόμη από τα γνωστά του έργα. Σε αυτό αναφέρεται κυρίως στην καριέρα του όταν εργαζόταν στο χωριό Jacinto Arauz και τη θλιβερή ζωή των ανθρώπων εκεί καθώς και το πώς εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής τους.
  • Ο Rene Favaloro ήταν αρκετά απογοητευμένος από την κατάσταση του κόσμου. Συνειδητοποίησε ότι αν και το ενδιαφέρον του ήταν μόνο για τη θεραπεία των ανθρώπων και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη υποστήριξη, ή κονδύλια από τις κυβερνητικές υπηρεσίες για αυτή την καλοπροαίρετη προσπάθειά του. Απογοητευμένος και λυπημένος, αυτοκτόνησε με αυτοπυροβολισμό στο σπίτι του στο Μπουένος Άιρες στις 29 Ιουλίου του 2000. Όλη η Αργεντινή θρήνησε τον θάνατό του. Αν και ο θάνατός του ήταν τραγικός, ο βίος του θα διδάσκει πάντα στην ανθρωπότητα την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Πηγή: thefamouspeople.com