ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Στοματική υγεία: Κοινά λάθη & μύθοι για τη φροντίδα των δοντιών

Πώς θα καταφέρετε να έχετε αστραφτερό χαμόγελο και να επισκέπτεστε λιγότερο τακτικά τον οδοντίατρο;

Γιατί το επίμονο βούρτσισμα είναι επικίνδυνο; Δείτε τα κοινά λάθη και τους μύθους για τη φροντίδα της υγείας των δοντιών.

– Μην βουρτσίζετε επίμονα τα δόντια σας. Λάβετε υπόψιν ότι μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών. Επιλέξτε μία με μικρή κεφαλή, η οποία είναι πιο εύκολο να φτάσει σε όλες τις γωνίες του στόματος.

– Οι περισσότεροι λαμβάνουμε την απαραίτητη δόση φθορίου με το νερό. Αν όμως μένετε σε περιοχή που το νερό έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο, πρέπει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αυτό το στοιχείο, όπως γάλα, αλάτι κλπ.

– Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, αποφεύγετε όμως να πίνετε οτιδήποτε για 30 λεπτά μετά τη χρήση του.

– Για να δυναμώσετε τα ούλα σας, κάντε τους μασάζ με την οδοντόβουρτσα ή με τα δάχτυλά σας ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις. Να τρώτε στέρεες τροφές, τις οποίες πρέπει να μασάτε καλά.

– Είναι απαραίτητο να κάνετε καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ο οδοντίατρός σας θα ορίσει την κατάλληλη συχνότητα ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας.

– Αν δεν θέλετε να φοράτε κανονικά σιδεράκια, μπορείτε να φοράτε «αόρατο» μασελάκι, δηλαδή διαφανείς μεμβράνες που τοποθετούνται στην πίσω πλευρά των δοντιών.

– Τρώτε προσεκτικά και προσπαθείτε να μασάτε την τροφή και από τις δύο πλευρές του στόματος. Είναι σημαντικό να τρώτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, η μάσηση των οποίων δυναμώνει τα ούλα και τα δόντια.

– Να καλύπτετε την οδοντόβουρτσα με καπάκι και ιδανικά να την φυλάσσετε σε ντουλάπι. Να κλείνετε πάντα το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξετε το καζανάκι για να μην διασπείρονται μικρόβια στο μπάνιο.

– Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να βουρτσίζουν προσεκτικά τα δόντια τους. Συζητήστε με τον οδοντίατρο την ανάγκη προληπτικών καλύψεων που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.

Πηγή: Bright Side