Γυναίκα

Αιτίες κνησμού στο στήθος

Είναι σύνηθες για τα κορίτσια και τις γυναίκες να βιώνουν κνησμό στο στήθος. Ενώ η φαγούρα στο στήθος οφείλεται συνήθως σε σχετικά αβλαβείς αιτίες, όπως το ξηρό δέρμα ή η μαστίτιδα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σοβαρότερα αίτια, τα οποία είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC) και η ασθένεια του Paget – δύο ασυνήθιστες μορφές καρκίνου του μαστού.

Τα συμπτώματα των αιτιών και στα δύο άκρα αυτού του φάσματος διαφέρουν, κάτι που είναι χρήσιμο όσον αφορά τη διάγνωση. Οι προληπτικές μέθοδοι ή οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης κνησμού και στην πρόληψη επιπλοκών.

Καλοήθεις (αβλαβείς) αιτίες κνησμού του στήθους

Ενώ ο καρκίνος είναι μια πιθανή αιτία κνησμού του στήθους, δεν αποτελεί αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που μπορεί να εξετάσει ο γιατρός σας πρώτα. Η φαγούρα στο μαστό μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας, να οδηγήσει σε επίμονη δυσφορία, αλλά μπορεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του μαστού στο στήθος περιλαμβάνουν:

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη του μαστού που συχνότερα επηρεάζει τις γυναίκες που θηλάζουν, αλλά και οι γυναίκες που δεν θηλάζουν μπορούν επίσης να την αναπτύξουν. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνο στο στήθος, ερυθρότητα, καύσο και κνησμό. Μπορεί επίσης να έχετε μια γενικευμένη αίσθηση ότι είστε άρρωστη αν έχετε μαστίτιδα.

Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται εντός μιας εβδομάδας, μπορούν να γίνουν περαιτέρω δοκιμές για να αναζητήσετε μια διαφορετική αιτία.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί αν είστε αφυδατωμένη, λόγω του κρύου καιρού ή εάν έχετε απλώς την τάση για  ξηρό δέρμα. Συνήθως, όταν το ξηρό δέρμα προκαλεί φαγούρα στο στήθος, το δέρμα σε αρκετές περιοχές του σώματος είναι ξηρό ή σας φαγουρίζει.

Δερματίτιδα

Η δερματίτιδα είναι εξάνθημα λόγω φλεγμονής του δέρματος. Μπορεί να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που το δέρμα σας έχει εκτεθεί ή μπορεί να συμβεί χωρίς αιτία. Συνήθως οι ένοχοι είναι: καινούρια ρούχα, απορρυπαντικά, αρώματα, λοσιόν και σαμπουάν.

Ίσως είστε σε θέση να αποτρέψετε τη δερματίτιδα χρησιμοποιώντας προϊόντα που φτιάχνονται για ευαίσθητο δέρμα, τα οποία συνήθως δεν περιέχουν ερεθιστικά όπως αρώματα ή βαφές. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, το νικέλιο στο κάτω μέρος των σουτιέν μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε μερικές γυναίκες.

Η ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι επίσης γνωστή ως έκζεμα, είναι ένας τύπος δερματίτιδας που συνήθως εμφανίζεται χωρίς λόγο. Συχνά συνδέεται με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Μυκητιασική λοίμωξη

Το δέρμα κάτω από και στις πλευρές του στήθους μπορεί να γίνει υγρό, επιτρέποντας μια υπερανάπτυξη μυκήτων που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα.

Μπορεί να βρείτε ανακούφιση από αντιμυκητιακές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικό φάρμακο με συνταγή.

Για την πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων κάτω από το στήθος, βοηθά να φορούν οι γυναίκες σουτιέν που είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που αναπνέει, όπως το βαμβάκι. Το άνετο και υποστηρικτικό σουτιέν, ακόμα και όταν φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να εμποδίσει τις πτυχές του δέρματος να παγιδεύουν τον ιδρώτα και την υγρασία.

Μετά το ντους, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή κάτω από το στήθος σας είναι εντελώς στεγνή πριν φορέσετε σουτιέν. Αν ασκείστε, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα αθλητικό σουτιέν που είναι κατασκευασμένο από ύφασμα που κρατά τον ιδρώτα και την υγρασία μακριά από το δέρμα και αλλάζετε αμέσως μετά την προπόνησή σας.

Ψωρίαση

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, αν και τα στήθη δεν είναι το πιο κοινό κομμάτι δέρματος αυτών των δερματικών βλαβών. Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φωτοθεραπεία ή τοπικά φάρμακα.

Θερμικό εξάνθημα

Μπορεί να παρουσιαστεί εξάνθημα εξαιτίας της ακραίας έκθεσης στη θερμότητα, σφιχτών ρούχων ή εφίδρωσης. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ένα εξάνθημα θερμότητας που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και αυτό μπορεί να επιλυθεί από μόνο του ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκόνη ξήρανσης.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αύξηση του στήθους, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και ο απογαλακτισμός, μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή φαγούρα στo στήθος. Γενικά, το πρόβλημα αυτό διαρκεί αρκετές ημέρες ή αρκετές εβδομάδες και δεν πρέπει να συνδέεται με εξάνθημα ή αποχρωματισμό των μαστών.

Μετα-χειρουργική Αντίδραση

Εάν είχατε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο στήθος, ο κνησμός μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάρρωσής σας. Η χειρουργική επέμβαση αύξησης του μαστού, ιδιαίτερα, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Το δέρμα του στήθους εκτείνεται για να φιλοξενήσει το εμφύτευμα, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο κνησμός εξαφανίζεται μέσα σε λίγους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν η φαγούρα είναι επίμονη και ενοχλητική, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Καρκίνος του μαστού

Εάν αναπτύξετε κνησμό του στήθους που διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες και συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα συμπτώματα του IBC ή των συμπτωμάτων του Paget που ακολουθούν, κλείστε ραντεβού για να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα του IBC

Ερυθρότητα του δέρματος

Διόγκωση ή διάτρηση του δέρματος

Πόνος στο στήθος

Οίδημα, πάχυνση ή ξαφνική ανάπτυξη που δεν σχετίζεται με την εφηβεία ή επιπλέον βάρος

Καύσο στο μαστό

Το ένα στήθος είναι σκληρότερο από το άλλο

Οίδημα στη μασχάλη (μπορεί να υποδηλώνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες)

Συμπτώματα της νόσου του Paget

Κόκκινη ή παχιά θηλή, είτε τραυματισμός στη θηλή που μοιάζει με έκζεμα

Πόνος ή / και μυρμήγκιασμα στη θηλή ή στο δέρμα γύρω από τη θηλή

Αλλαγές των θηλών ή παραμορφώσεις

Έκκριση αίματος ή κίτρινων υγρών από τις θηλές.

 

Πηγή: iatronet.gr