Ελλάδα

Στα σχέδια άλλα 35 φαρμακεία από τον ΕΟΠΥΥ

Προσλήψεις φαρμακοποιών για την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών, ραντεβού και κατ’οίκον παράδοση φαρμάκων είναι ανάμεσα στα άμεσα σχέδια του ΕΟΠΥΥ για τη βελτίωση των υπηρεσιών στα φαρμακεία του Οργανισμού. Στα μακρόπνοα, τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι και η λειτουργία άλλων 35 φαρμακείων.

Πρόθεση να επιλύσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, που περιμένουν με τις ώρες στις ουρές για να παραλάβουν τα φάρμακα τους, φέρεται να έχει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, με δεδομένη την πολυετή καθυστέρηση στην εφαρμογή μόλις ενός τμήματος του σχεδίου, του συστήματος παράδοσης φαρμάκων κατ’ οίκων, ευλόγως γεννάται η απορία κατά πόσο αντιστίχως φιλόδοξα σχέδια θα υλοποιηθούν. Εν τω μεταξύ, οι ουρές στα φαρμακεία του Οργανισμού, η απογοήτευση και η απόγνωση των δικαιούχων καλά κρατούν.

Ο φορέας έχει πλέον 34 φαρμακεία, με τα 2 τελευταία να ανοίγουν τις πόρτες τους πέρσι το 2018. Πέντε ήταν τα φαρμακεία που είχαν μεταφερθεί στον Οργανισμό από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υπάρχουν άλλα 70 σημεία διανομής, κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς. Οι δομές, όμως, και πάλι είναι προφανές ότι δεν επαρκούν. Στα σχέδια, λοιπόν, του ΕΟΠΥΥ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, να λειτουργήσουν σταδιακά άλλα 35 φαρμακεία, σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών. Ακόμη, δρομολογείται η μεταφορά σε καταλληλότερο χώρο και η επέκταση των φαρμακείων του φορέα στην Ομόνοια, το  Γκύζη και την Καλλιθέα.

Πριν από αυτό, βέβαια, πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως άμεσα θα προκηρυχθούν 42 θέσεις Φαρμακοποιών για την ενίσχυση των υπάρχουσων δομών. Παράλληλα, όμως, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ένα σύστημα προγραμματισμένων ραντεβού, που εκτιμάται ότι θα μηδενίσει την αναμονή των δικαιούχων, όπως το είχαμε περιγράψει στο παραπάνω ρεπορτάζ. Δεν θα πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε και το «Γόρδιο Δεσμό» της κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ουσιαστικά στην πράξη.

Πάντως, κατά τον Οργανισμό η λειτουργία των Φαρμακείων διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και συμβάλλει στον έλεγχο και την εξοικονόμηση. Υπάρχουν, δε, θεραπείες υψηλού κόστους, των οποίων η μεταφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία θα συνεπαγόταν μεγάλη επιβάρυνση. Πάντως, οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν έκπτωση 5% στον ΕΟΠΥΥ, επιπλέον της νοσοκομειακής τιμής στην οποία τα προμηθεύεται ο φορέας. Μάλιστα, κύκλοι του Οργανισμού δεν αποφεύγουν να παραδεχθούν ότι πρακτικά, η χρηματοδότηση των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ γίνεται εμμέσως από τα rebate και τα clawback των προμηθευτών, μέσω του συμψηφισμού των οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραθέσει πρόσφατα ο Οργανισμός,  απαντώντας σε καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μήνα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80 χιλιάδες ασφαλισμένοι και 4,5 χιλιάδες ανασφάλιστοι, με την ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: virus.com.gr