Γυναίκα

Πώς θα γυμναστείτε με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προστατεύσει τους απογόνους από την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη, την πρώτη που αποδεικνύει ότι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που δεν είναι παχύσαρκες.

Η Δρ. Daghni Rajasingam, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, λέει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για τη μητέρα, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης του βάρους της, της βελτίωσης του ύπνου και της διάθεσης, της συμβολής στην αντιμετώπιση της κούρασης και της μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Συνιστά δε, τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, το NHS, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Αγγλία, συμβουλεύει τις γυναίκες να συνεχίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους στην εγκυμοσύνη για όσο αισθάνονται άνετα.

Η Δρ. Rajasingam υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν κάθε τύπο άσκησης που τις κάνει να λαχανιάζουν. «Πρέπει να ακούσουν το σώμα τους και να κάνουν ό,τι αισθάνονται σωστό».

Η επαφή με αθλήματα όπως το kickboxing ή το τζούντο θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως αναφέρει το NHS, το ίδιο και οι δραστηριότητες που κρύβουν τον κίνδυνο πτώσης, όπως η ιππασία και η ποδηλασία. Παρόλο που δεν πρέπει να φοβάστε να είστε δραστήριες, η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσετε προπονήσεις υψηλής έντασης ή νέες δραστηριότητες στο γυμναστήριο.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να μάθετε να κάνατε αλλαγές στο προπονητικό σας πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού και του γυμναστή σας.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και κάθε γυναίκα μπορεί να αισθάνεται εντελώς διαφορετικά από τη μία μέρα στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, η γυμναστική ενδυνάμωσης των μυών (ειδικά των μυών της πλάτης, των ποδιών και του κορμού) είναι σημαντική για να προετοιμάσει το σώμα για τις αλλαγές που θα προκύψουν με την εγκυμοσύνη.

Πηγή: theguardian.com