Ελλάδα

Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τι δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Βασίλης Πλαγιανάκος. 

Σύστημα προγραμματισμένων ραντεβού, μεταστέγαση και αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

Αυτές τις παρεμβάσεις σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν έχουν σταματήσει οι διαμαρτυρίες φορέων και ασφαλισμένων για τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας τους και τις πολύωρες αναμονές.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι θα μεταστεγαστούν φαρμακεία που σήμερα δεν έχουν υποδομή για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πολλών ασθενών, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν φαρμακεία σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, σε στάδιο προετοιμασίας είναι και η νέα υπηρεσία αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκων για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης.

«Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού. Ήδη έχει αποφασιστεί και προωθείται η μεταφορά σε καλύτερο χώρο των φαρμακείων της Ομόνοιας, του Γκύζη και της Καλλιθέας», ανέφερε ο Βασίλης Πλαγιανάκος.

Και πρόσθεσε πως θα ενεργοποιηθεί άμεσα το σύστημα προγραμματισμένων ραντεβού, «ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων. Κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακά που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Τα φαρμακεία διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις, με μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.

Πανελλαδικά λειτουργούν 34 φαρμακεία ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής φαρμάκων  σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στελέχη του Οργανισμού ανέφεραν στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι «μέσω των φαρμακείων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στις ακριβές θεραπείες, ενώ παράλληλα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ». Τα φαρμακεία προμηθεύονται φάρμακα σε νοσοκομειακή τιμή, εξασφαλίζοντας και επιπλέον εκπτώσεις μέσω ειδικών συμφωνιών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ