ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

3ήμερο σεμινάριο στο Βόλο: «Βιοανάδραση & Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές»

«Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές & Βιοανάδραση»

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Κύριος στόχος του Σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν α) λειτουργική αντίληψη και κλινική σκέψη σχετικά με τις συνθήκες, τους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και β) επαρκείς γνώσεις της βιοανάδρασης (biofeedback) για την αποτελεσματική χρήση της στην κλινική πράξη.

Η πρακτική άσκηση θα γίνει με εξοπλισμό (μηχανήματα και λογισμικό) τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα βιοσήματα EMG (ΗΜΓ – ηλεκτρομυογραφικό), EEG (ΗΕΓ – ηλεκτροεγκεφαλογραφικό) , GSR (ΗΔΔ – ηλεκτροδερματική αντίδραση), HRV (Heart Rate Variability – Διακύμανση Καρδιακού Ρυθμού), RSP (αναπνοή), Temp (θερμοκρασία).

* Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές – Ορισμός: Οι ψυχοφυσιολογικές διαταραχές, που παραδοσιακά ονομάζονταν ψυχοσωματικά προβλήματα, χαρακτηρίζονται από σωματικά συμπτώματα ή δυσλειτουργίες διαφόρων οργάνων και συστημάτων που είναι στενά συνδεδεμένα με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (Gatchel, 1994).

Ενδεικτικά (κάποια) παραδείγματα ψυχοφυσιολογικών διαταραχών:
– Κρίσεις Πανικού, Φοβίες
– Διαταραχές Ύπνου
– Κεφαλαλγίες, Κροταφογναθικό Σύνδρομο
– Μυοσκελετικά (Αυχενικό, Λουμπάγκο, Ραχιαλγίες)
– Διαταραχές Μυϊκού Σπασμού (Νευραλγίες, Μυϊκά Τικ)
– Αγγειοκινητικά (Ημικρανίες, Raynaud)
– Καρδιαγγειακά – Αναπνευστικά (Υπέρταση, Άσθμα)
– Διαταραχές Πεπτικού Συστήματος (Ευερέθιστο Έντερο, Έλκος)
– Αυτοάνοσα Νοσήματα (Αρθρίτιδες, Ψωρίαση, Λεύκη, Έρπης)
– Μεταβολικές Διαταραχές (Διαβήτης)

Εισηγητής: Δημήτρης Χρηστίδης, Ph.D.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 5 ενότητες:

Ενότητα Α – Εισαγωγικά Θέματα:

Ανάδραση Χρηστίδης Δημήτρης Stress MeterΤα ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. κρίσεις πανικού ή κεφαλαλγίες) δεν αντιμετωπίζονται σωστά ούτε ‘ιατρικά ούτε ‘ψυχολογικά’ αλλά ‘ψυχοφυσιολογικά’. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ο θεραπευτής πρέπει να έχει μια λειτουργική ‘ψυχοφυσιολογική’ αντίληψη της νευροφυσιολογίας της αντίδρασης του στρες. Οι παρακάτω ενότητες συζητιούνται με ψυχοφυσιολογικούς όρους και οδηγούν στην αντίληψη και αντιμετώπιση των παθογενετικών μηχανισμών τους.

«Νευροφυσιολογία του Στρες»Στρες Ανάδραση Δημήτρης Χρηστίδης
«Εξέλιξη του Νευρικού Συστήματος»
«Αντίδραση Φυγής ή Πάλης»
«Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής»
«Συμπαθητική Διέγερση»
«Ψυχο-Νευρο-Ενδοκρινο-Ανοσολογικός Άξονας»

Ενότητα Β – Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές:
Οι Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές συζητιούνται και περιγράφονται ψυχοφυσιολογικά υπό το πρίσμα της απόκλισης του ψυχο-νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικού άξονα από την φυσιολογική λειτουργία του. Εξηγείται ο κοινός βασικός παθογενετικός μηχανισμός τους και η εξειδίκευση του συμπτώματος/ δυσλειτουργίας μέσω μηχανισμών προδιάθεσης, μάθησης, σωματοποίησης και έκφρασης. Θα αναφερθούν παραδείγματα και μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών από όλα τα συστήματα του οργανισμού (ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, μυοσκελετικό κλπ). Ο πανικός και οι φοβίες, οι κεφαλαλγίες και το κροταφογναθικό σύνδρομο, το ευερέθιστο έντερο, η υπέρταση και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα θα συζητηθούν με περισσότερη λεπτομέρεια.

Ενότητα Γ – Από την Ανάδραση στην Βιοανάδραση:
Μετά την κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών η συζήτηση στρέφεται στην αντιμετώπισή τους και τις κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές. Διευκρινήσεις και παραδείγματα για την σημαντικότητα της «Ανάδρασης» στις θεραπευτικές διεργασίες. Μετάβαση στη «Βιοανάδραση» ως το εξαιρετικό εργαλείο κάθε θεραπευτή (ανεξαρτήτως ειδικότητας) για την ολοκληρωμένη και ικανοποιητική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών.

Ενότητα Δ – Πρακτική Άσκηση:
Πρακτική εκπαίδευση (hands-on) στη βιοανάδραση (biofeedback). Τοποθέτηση αισθητήρων και χειρισμός μηχανημάτων. Στην πρακτική άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μηχανήματα (NeXus_10 ή/και NeXus_4 της MindMedia) ώστε οι συμμετέχοντες να κατακτήσουν ικανοποιητικό επίπεδο γνωριμίας για χρήση στο κλινικό τους περιβάλλον. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους τον φορητό τους υπολογιστή για την (δωρεάν) εγκατάσταση του λογισμικού Biotrace+ (αλλά και για την αποθήκευση του πρόσθετου υλικού που θα δοθεί στο σεμινάριο).

Ενότητα Ε – Άσκηση Χαλάρωσης:
Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική και καλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα άσκηση χαλάρωσης (του Δ. Χρηστίδη). Η εν λόγω εκπαίδευση είναι μοιρασμένη και στις 3 ημέρες του σεμιναρίου για την αποδοτικότερη εμπέδωσή της.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας (σωματικής και ψυχικής) που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πρακτικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και στη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback) στην κλινική τους πράξη. Ενδεικτικά, απευθύνεται σε γιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.

Πρόγραμμα

Παρασκευή: (09:00 – 19:00):

Νευροφυσιολογία του Στρες

Στρεσοπαράγοντες

Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος

Αντίδραση φυγής ή πάλης – Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής

Συμπαθητική διέγερση – Παθογενετικοί μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών

Άσκηση χαλάρωσης – βιωματική

Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές

 

Σάββατο: (09:00 – 19:00):

Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση

Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές – συνέχεια

Κρίσεις Πανικού – Φοβίες

Κεφαλαλγίες – Κροταφογναθικό Σύνδρομο – Μυοσκελετικά προβλήματα

Από την ανάδραση στη βιοανάδραση

Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

 

Κυριακή: (09:00 – 18:00):

Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση

Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

Βιοανάδραση – Εργαστήριο – Πρακτική άσκηση

 

Προσκεκλημένος Ομιλητής

Το Σεμινάριο θα υποστηρίξει με την ειδική ομιλία του ο Καθηγητής κ. Σπύρος Βασδέκης M.D., Ph.D.Διακύμανση Καρδιακού Ρυθμού

Ο κ. Βασδέκης είναι Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ‘Αττικόν’. Έχει εκπαιδευτεί σε διαχείριση στρες (Ισπανία) και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Διαχείριση Στρες και προαγωγή υγείας’ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης του Στρες.

Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “Διακύμανση Καρδιακού Ρυθμού”. Στόχος είναι να ενημερωθούν σωστά οι επαγγελματίες υγείας για τη σημασία της διακύμανσης του καρδιακού ρυθμού και τους τρόπους εκπαίδευσής της με τη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback).

 

Ημερομηνίες

Παρασκευή, 10/05/2019 -: (09:00 – 19:00)
Σάββατο, 11/05/2019 -: (09:00 – 19:00)
Κυριακή, 12/05/2019 -: (09:00 – 18:00)

 

Τόπος Διεξαγωγής του Σεμιναρίου

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον σεμιναριακό χώρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Διάσταση». Η ακριβής τοποθεσία, για όσους έρθουν με GPS είναι 39.367693, 22.959967 και η διεύθυνση είναι Σουρή 3, Βόλος (Τρίγωνο Γιάννη Δήμου και Σουρή). Οι συνθήκες στάθμευσης στην περιοχή είναι πολύ άνετες.

 

Πιστοποίηση Επιτυχούς Παρακολούθησης

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Διάσταση» είναι Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2. Στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα χορηγηθεί «Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2».

Κόστος συμμετοχής: € 450,00

Εγγραφή έως 25/04/2019: €400,00

 

Την “Αίτηση Εγγραφής” θα τη βρείτε εδώ

Για την εγγραφή στο σεμινάριο επικοινωνήστε με τη «Διάσταση»: e-mail ndias@otenet.gr και τηλέφωνο 2421064830 (ώρες 12:00-20:00 καθημερινά)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Σεμιναρίου: Δ. Α. Χρηστίδης, Ph.D., e-mail: dimitri@relax-now.gr , τηλ.: 2428093636 και 6982696444 (Ώρες επικοινωνίας: 8:30 – 13:00 καθημερινά)

 

Πηγή: www.relax-now.gr