ΠΑΙΔΙ

Οι οδηγίες πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που πνίγεται ένα παιδί

Ο θάνατος του 12χρονου στη Θεσσαλονίκη από ανακοπή καρδιάς, αφού πνίγηκε όταν έτρωγε ένα λουκάνικο, φέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα των πρώτων βοηθειών με τραγικό τρόπο.

Το περιστατικό για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει ελλείμματα σε δομές, γνώσεις και προβλήματα στη νοοτροπία που πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού και πρόεδρος του σωματείου ΠΝΟΗ Ιωάννης Παπαδάτος μίλησε για το θέμα και προσπάθησε να κάνει κατανοητή την ανάγκη οι πολίτες να γνωρίζουν βασικούς τρόπους αλληλοβοήθειας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ζωής μας και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις την επιβίωση.

Ο κ. Παπαδάτος περιέγραψε επακριβώς ποια πρέπει να είναι τα βήματα διάσωσης σε πρώτο χρόνο ενός παιδιού που πνίγεται:

«Το πρώτο πράγμα είναι να αποβάλλει κανείς το ξένο σώμα. Υπάρχουν χειρισμοί στα βρέφη, στα παιδιά και στους ενήλικες. Ο χειρισμός είναι οι πλήξεις στην πλάτη, ανάμεσα στις δυο ωμοπλάτες, πέντε φορές να χτυπήσω τον άνθρωπο ο οποίος έχει ακόμη επαφή και μου δείχνει ότι πνίγεται. Μου δείχνει τον λαιμό του ότι έχει πνιγεί και δεν μπορεί να πάρει αναπνοή.

Και ακολούθως κάνω πέντε πλήξεις στο στομάχι με την μπουνιά μου. Αγκαλιάζω την μπουνιά μου, το ένα χέρι αγκαλιάζει την άλλη μπουνιά και πλήττω προς τα μέσα και άνω. Δηλαδή προκαλώ έναν τεχνητό βήχα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνω την πίεση στον θώρακα και το πετάει. Όταν βήχουμε τι κάνουμε; Αυξάνουμε την πίεσή μας και το πετάμε. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που έχω τις αισθήσεις μου».

Τι γίνεται όμως αν έχει παρέλθει το κρίσιμο χρονικό διάστημα;

«Όταν περνάει η ώρα και πια πέφτω κάτω γιατί δεν έχω οξυγόνο γιατί σταμάτησε και έφραξε ο αεραγωγός, οι δρόμοι – δηλαδή λάρυγγας και τραχεία – έχουν φράξει από το ξένο σώμα, τότε ξεκινώ να κάνω καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Τριάντα εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις και δύο φιλιά της ζωής. Και μετά από 4 κύκλους – 32, 32, 32, 32 – κάνω πλήξη στην κοιλιά. Έχω καθίσει από πάνω του στο στομάχι με φορά προς το κεφάλι του. Έτσι αποβάλλεται το ξένο σώμα».

Ποιες είναι όμως οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς;

«Η πρόληψη είναι το σημαντικό. Δηλαδή όταν μπουσουλάει ένα μωρό 8, 9, 10 μηνών, δεν μπορώ να έχω μπιχλιμπίδια και ξηρούς καρπούς στο τραπεζάκι πάνω για να τα φάει. Τα μαζεύω όλα τα μικροπράγματα. Από εκεί και πέρα μικρές μπουκιές, αλεσμένες σε μωρά που δεν έχουν δόντια ή στους μεγάλους. Δεν δίνουμε ένα κομμάτι μήλο, θα πνιγεί. Άρα προλαμβάνω και αν τυχόν συμβεί, πρέπει να είμαι εκπαιδευμένος. Αν ξέρω τι να κάνω δεν έχω πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να πάει ο άνθρωπος στο νοσοκομείο.

Εάν όχι αρχίζει ο πανικός, περνάει η ώρα, το οξυγόνο λείπει. Στο νοσοκομείο μπορεί να προσκομιστεί κάποιο παιδί νεκρό, επειδή δεν ήξερε κανείς πρώτες βοήθειες και μέσα στον πανικό φωνάζει: “Βοηθήστε, βοηθήστε”.

Στα νοσοκομεία φτάνουν τα παιδιά τα οποία καθυστερούν να αποβάλουν το ξένο σώμα. Αν φτάσουν όμως καθυστερημένα τότε κάποια από αυτά μπορεί να υποστούν εγκεφαλική βλάβη για όλη τους τη ζωή. Και εδώ είναι και περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, που έμειναν χωρίς οξυγόνο την ώρα που έπρεπε.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι γεννήσεις των παιδιών να γίνονται στα νοσοκομεία και όχι στα σπίτια. Γιατί αν χρειαστεί βοήθεια να δοθεί αμέσως οξυγόνο από κάποιον που να ξέρει».

Πώς μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος;

«Το σωματείο ΠΝΟΗ κάνει μαθήματα και στην ΚΑΡΠΑ και στην αποβολή ξένου σώματος, διότι αυτό είναι καλό κανείς να το ακούει, αλλά αν δεν το εφαρμόσει στις κούκλες, στα προπλάσματα, είναι δύσκολο εκείνη την ώρα της κρίσης να θυμηθείς τι να κάνεις αν δεν το έχεις διδαχθεί.

Αν κάποιος μένει στην επαρχία θα πρέπει να απευθυνθεί στα τοπικά νοσοκομεία και να ρωτήσει ποιες ομάδες δραστηριοποιούνται στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και της αποβολής ξένου σώματος. Σίγουρα θα υπάρχουν ομάδες, υπάρχουν παντού διασώστες.

Εμείς στο σωματείο εκπαιδεύουμε συνέχεια, επειδή χάθηκε παιδί πνιγμένο στην πισίνα που δεν ήξερε κάποιος να το βοηθήσει. Από τότε μας χάρισαν οι γονείς του παιδιού και όλα τα προπλάσματα: βρέφη, παιδιά, ενήλικες. Πάνω στα προπλάσματα κάνουμε την εκπαίδευση».

Πηγή: medicalnews.gr