ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

«Φτωχή» η στοματική υγεία των Ελλήνων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ούτε 1% των ατόμων στις ηλικίες 35-44 δεν έχει υγιή δόντια!

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία των ενηλίκων και των παιδιών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Έτσι, 3 στα 5 παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35 – 44 ετών, έχει υγιή δόντια. Με άλλα λόγια, σχεδόν όλοι οι άνδρες και γυναίκες σε αυτές τις ηλικές έχουν οδοντιατρικά προβλήματα.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής συσχετίζει τα παραπάνω δεδομένα, με τις περικοπές των δαπανών Υγείας και την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: «Παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, οι δείκτες νοσηρότητας αυξάνουν, ως αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών και της υποβάθμισης της συστηματικής και ιδίως προληπτικής παρακολούθησης των ασθενών. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στην Οδοντιατρική. Η ένταξη της οδοντιατρικής και ιδίως της πρόληψης στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναγκαιότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Υφαντής.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, συμμετέχει στη  Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία της στοματικής υγείας με κεντρικό σύνθημα: «Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς της στοματικής υγείας, πάνω από 1000 ασθένειες αφήνουν «ίχνη» στη στοματική κοιλότητα, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι η πρώτη εκδήλωση της προσβολής άλλων οργάνων ή συστημάτων του οργανισμού.

Πηγή: onmed.gr