Διατροφή, Ελλάδα

1η Διεπιστημονική Συνάντηση για τη Διαχείριση του Νοσαγόνα Παχύσαρκου Ασθενούς

Η 1η Διεπιστημονική Συνάντηση για τη Διαχείριση του Νοσογόνα Παχύσαρκου Ασθενούς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από τις 09:00 – 15:00, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Χαρίλαος Παππή, του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους, σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας. 

Σκοπός της είναι η ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη ενημέρωση μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων σχετικά με την πορεία των σοβαρά παχύσαρκων ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας.

Άλλωστε, η συνεργασία χειρουργών, παθολόγων, ενδοκρινολόγων, διαιτολόγων αλλά και άλλων επιστημόνων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής νόσου, όπως είναι η βαριά παχυσαρκία.
Συνεπώς, η πολύπλευρη ενημέρωση των επιστημόνων καθώς και του κοινού για την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ολιστική προσέγγιση στη λύση του είναι καθοριστικής σημασίας.

Στις εισήγησή του ο κύριος Παππής θ’ αναφερθεί στο είδος των χειρουργικών παρεμβάσεων που γίνονται σήμερα σε παχύσαρκα άτομα, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται καθεμία από αυτές.

47467652 208847470039303 940464947240894464 n

Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά
09:00-09:30 Προσέλευση -Χαιρετισμοί
09:30-11:30 Α΄ Μέρος

-Νοσογόνος παχυσαρκία: γενική εικόνα, γιατί ο νοσογόνα παχύσαρκος δεν είναι απλώς δύο φορές παχύσαρκος!
Εύα Κασσή, Ενδοκρινολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

– Ποιες χειρουργικές παρεμβάσεις γίνονται σήμερα και με ποια κριτήρια;
Χαρίλαος Παππής, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

– Ποια τα μεταβολικά αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων;
Οδυσσέας Βουδούρης, Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

-Διατροφική υποστήριξη προ- και περιεγχειρητικά.
Κουτσοκώστα Βασιλική, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»

11:30-12:00 Διάλειμμα για καφέ
12:00-14:00 Β΄ Μέρος

-Γιατί η Βαριατρική – Μεταβολική Χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική στη νοσογόνο παχυσαρκία; Συγκριτικές Μελέτες.
Γιώργος Σκρουμπής, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών

-Με ποιους μεταβολικούς μηχανισμούς πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα το χειρουργείο;
Αλέξανδρος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»

-Γιατί ο ρόλος του διαιτολόγου προ- και μετεγχειρητικά είναι σημαντικός και καθοριστικός;
Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους.
Κωνσταντίνος Αναστασίου, Διαιτολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ιατρική Σχολή, Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας

14:00-15:00 Ελαφρύ γεύμα

Για όλους η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν αλλά θα χρειαστεί να κάνετε την προεγγραφή σας συμπληρώνοντας την φόρμα ΕΔΩ