Γυναίκα

3 απλοί τρόποι να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας

Αναμφισβήτητα, οι ορμόνες μας καθορίζουν πόσο καλά αισθανόμαστε και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην υγεία μας.

Αρχικά, επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειας, τη σεξουαλική μας διάθεση, το βάρος και την όρεξή μας.

Γι’ αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε τις πιο πρόσφατες έρευνες και τις τελευταίες συμβουλές γύρω από το ζήτημα, καθώς πληθαίνουν διαρκώς οι πληροφορίες.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των ορμονών σας:

Πείτε ναι στα «καλά» λιπαρά & «όχι» στη ζάχαρη: Σε ένα πρόσφατο άρθρο σχετικά με τη γονιμότητα, η διατροφολόγος Carlyn Rosenblum, εξήγησε γιατί η κατανάλωση λιπαρών είναι εξαιρετικά σημαντική όταν πρόκειται για την υγεία των γυναικών και γιατί τα σάκχαρα -ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα- πρέπει να αποφεύγονται: «Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες γονιμότητας και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην κακή αναπαραγωγική υγεία. Βλέπω πολλούς ασθενείς που φοβούνται ότι τα λιπαρά θα αυξήσουν το βάρος τους. Παρόλα αυτά, σε θέματα γονιμότητας, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγιή παραγωγή ορμονών, ενώ παράλληλα εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα». Η διατροφή επηρεάζει τις ορμόνες, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε τροφές, όπως το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καλός ύπνος: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι κρίσιμος για την ισορροπία των ορμονών στις γυναίκες. Ο στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά και διατήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου. Αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος επηρεάζεται από τις ορμόνες μελατονίνη και κορτιζόλη.

Η αξία των φυσικών διουρητικών: Από όλα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου, η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα είναι από τα πιο ενοχλητικά. Τα φυσικά διουρητικά μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του ενοχλητικού συμπτώματος. Για παράδειγμα, η πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Μπορείτε να την απολαύσετε αποξηραμένη σε αφέψημα ή φρέσκια σε σαλάτα.

Πηγή: onmed.gr