Γιατροί, Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία

Γνωρίζετε για το ιατρικό τατουάζ αποκατάστασης;

Η Έλενα Δασκαλοπούλου είναι μια από τις λίγες πιστοποιημένες medical tattoo artist στην Ελλάδα, ενώ ασχολείται κυρίως με την περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω. Η ειδικός εξηγεί τι είναι ακριβώς το ιατρικό τατουάζ αποκατάστασης και πώς μια μικρή ζωγραφιά μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Συνέντευξη: Γεωργία Αγγελοπούλου

  1. Κ. Δασκαλοπούλου μπορείτε να μας πείτε πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τατουάζ ιατρικής αποκατάστασης; Πως ξεκίνησε η ιδέα και ποια ήταν η αφορμή;

Αφορμή στάθηκε η προσωπική μου περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού. Σε ηλικία 35 ετών διαγνώστηκα με καρκίνο στον αριστερό μαστό και έπειτα από εξετάσεις έμαθα πως φέρω τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Για την αντιμετώπιση της πάθησης μου υποβλήθηκα σε αμφοτερόπλευρη ολική μαστεκτομή. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλα τα συναισθηματικά στάδια (φόβο, θυμό, άγχος, λύπη, αλλά και πίστη, αισιοδοξία, χαρά) που περνάει μια γυναίκα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθώ με το Ιατρικό Τατουάζ το οποίο γίνεται μετά την πλαστική χειρουργική αποκατάσταση των μαστών.

Το 2011 βρέθηκα στο Λονδίνο για να εκπαιδευτών στο Natural Enhancement Permanent Cosmetics και μα πιστοποιηθώ για Cosmetic Areola and Nipple Restoration και Cosmetic Skin and Graft Camouflage και μέχρι σήμερα εργάζομαι ως Medical Tattoo Artist στην Αθήνα και συνεργάζομαι με επιφανείς πλαστικούς χειρουργούς.

 

  1. Τι είναι το τατουάζ ιατρικής αποκατάστασης και πώς γίνεται;

Το Ιατρικό Τατουάζ είναι η μικροχρωμάτωση της θηλαίας άλω όπως και στο καμουφλάζ ουλών. Μετά από συζήτηση με τον/την ασθενή καθορίζεται το χρώμα, η θέση, το σχήμα και το μέγεθος της θηλής και της θηλαίας άλω, και αντίστοιχα στο καμουφλάζ τα χρώματα επιλέγονται έτσι ώστε να μοιάζουν στο μέγιστο με το χρώμα του δέρματος. Η επιλογή αυτή γίνεται για να επιτευχθεί το πλέον φυσικό αποτέλεσμα.

 

  1. Πού απευθύνεται και ποια είναι τα οφέλη;

Σε άνδρες και γυναίκες που έχουν μικρά αισθητικά προβλήματα όπως:

-μετά από πλαστικές αποκαταστάσεις μαστών

-χρωματική αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω μετά από μαστεκτομή

-αν υπάρχει αποχρωματισμός η ασαφή όρια στην περιοχή

-ουλές και σημάδια

-λεύκη

-πολύ μικρό μέγεθος

-ασυμμετρία

Το Ιατρικό Τατουάζ δεν είναι μόνο μια επιδιορθωτική/αναπλαστική αλλαγή, είναι μια σημαντική διαδικασία που έχει συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη.

  1. Σαν διαδικασία είναι εύκολη; Προκαλεί πόνο;

Η διαδικασία έγχυσης της χρωστικής γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικό gel) η οποία εφαρμόζεται πριν το τατουάζ έτσι ώστε ο/η ασθενής να έχει ελάχιστη αίσθηση στο σημείο αυτό. Η φροντίδα μετά τη διαδικασία είναι απλή.

 

  1. Ποια είναι η αντίδραση των γυναικών; Είναι πρόθυμες να το κάνουν;

Όλες οι γυναίκες που με επισκέπτονται είναι επειδή τους έχει συστήσει ο Πλαστικός τους χειρουργός. Επομένως ναι. Είναι πρόθυμες και με πολλή χαρά περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα.

 

  1. Τι θα συμβουλεύατε εσείς μια γυναίκα που έχει κάνει μαστεκτομή;

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, σωματικές και ψυχολογικές, που περνάει μια γυναίκα που υποβάλλεται σε μαστεκτομή, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να προχωρήσει αν χρειάζεται στο Ιατρικό Τατουάζ. Βλέποντας το σώμα της να επανέρχεται στην προ μαστεκτομής εικόνα, θα την βοηθήσει να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθηση της.