Γιατροί, Μαγνησία, Ουρολόγος

Χρόνια Προστατίτιδα: Θεραπεία με Κρουστικά Κύματα

Δρ. Κουτσιαρής Α. Επαμεινώνδας

Χειρουργός Ουρολόγος | Ανδρολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανδρολογικό Ιατρείο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Η χρόνια βακτηριακή και μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι παθολογικές καταστάσεις που ταλαιπωρούν εκατομμύρια άνδρες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι άνδρες που βιώνουν το πρόβλημα έχουν στο παρελθόν λάβει ποικίλα αντιβιοτικά σχήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυτικά σκευάσματα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Κάποιοι έχουν καταφύγει σε λιγότερο ενδεδειγμένες πρακτικές και σε εμπειρικές θεραπείες όπως συνεδρίες μαλάξεων του προστάτη αδένα με αμφισβητούμενα αποτελέσματα … Κάποιοι άλλοι κατέφυγαν σε πλήρη αλλαγή του καθημερινού διαιτολογίου τους σε βαθμό που επηρέασε την κοινωνική τους ζωή … Και κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στη χρήση ήπιων αγχολυτικών σκευασμάτων για να αντιμετωπίσουν την αρνητική επίδραση του χρόνιου άλγους στην καθημερινότητά τους … Η χρόνια προστατίτιδα εγκλωβίζει και επηρεάζει αρνητικά τον άνδρα καθημερινά.

Πρόσφατα στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της αντιμετώπισης της χρόνιας προστατίτιδας προστέθηκε η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης στην περιοχή του περινέου. Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στην περιοχή της λεκάνης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ροή αίματος στην περιοχή.

Οι κλινικές μελέτες που σταδιακά έρχονται στη δημοσιότητα φέρνουν εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση τόσο του χρόνιου πόνου όσο και των συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό. Συγκεκριμένα, ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα για χρόνια προστατίτιδα μείωσαν δραματικά τη χρήση τους σε ποσοστό 60-70 %, παρατηρήθηκε βελτίωση της στύσης σε ποσοστό πάνω από 70% και σε ασθενείς που δεν είχαν ανταπόκριση στα φάρμακα μετά τη χρήση κρουστικών κυμάτων τα φάρμακα έδρασαν αποτελεσματικά σε ποσοστό πάνω από 50 %.

Η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι μια ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται σε ιατρείο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν χρειάζεται καμία αναισθησία, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και ο ασθενής άμεσα επανέρχεται και συνεχίζει την καθημερινότητά του. Συνήθως απαιτούνται 4 έως 6 συνεδρίες ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Ο ασθενής εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιπηκτικά ή αντιδιαβητικά, δεν χρειάζεται να τα σταματήσει.

Ο άνδρας αντιλαμβάνεται τα ευεργετικά αποτελέσματα των κρουστικών κυμάτων μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνεδρία ενώ η κλινική βελτίωση και ύφεση των συμπτωμάτων της χρόνιας προστατίτιδας συνεχίζεται μέχρι και τον τρίτο μήνα και μετά το αποτέλεσμα σταθεροποιείται. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία τα αποτελέσματα των κρουστικών κυμάτων διαρκούν από 12 έως 24 μήνες.

Η εφαρμογή χαμηλής έντασης κρουστικών κυμάτων στο περίνεο είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η ιατρική κοινότητα στην αντιμετώπιση και θεραπεία των προβλημάτων που επιφέρει η χρόνια προστατίτιδα. Οι άνδρες που πάσχουν από τη χρόνια αυτή κατάσταση να σταματήσουν μοιρολατρικά να αποδέχονται αυτό που βιώνουν και να αναζητήσουν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η τεχνολογία και η γνώση είναι συμμαχοί τους!